Bräkne-Hoby

Har inte uppdaterat min blogg på månader nu. Tragiskt!
Har iallafall kommit ned hit och hunnit installerat mig rejält nu.
Bor i ett internathus med sex andra personer.
Klassen består av:

Erik Erlandsson Hammagren (Lärare): Är en Lax och Öringsfiskare, har varit med och skrivit boken "Mörrum" med en annan person.
Han är en enormt kunnig person inom fiskevård och fiske!
Han har vi på måndagarna när det är fiskevård på schemat.

Bo Wessman (Lärare): Även han kan sin grej! Är mycket duktig på växt och djurliv. Kan både Marina och sötvattensväxter och djur och limnologi förstås.

Leif: Leif bor i Småland och fiskar helst gädda och abborre, brukar göra en årlig resa till Norrland och fiska Harr och Öring. Han fiskar även näbbgädda och lite strömming.

Martin: Är ifrån Göteborg men flyttade till Kivik för några år sedan där han fiskar i havet efter Torsk och liknande. Martin Tog sin första Gädda här i Bräkne-Hoby faktiskt!

Fredrik: Kommer ifrån Lund i Skåne, flugfiskar efter Havsöring och Regnbåge.

Magnus: Fiskar egentligen inte så mycket. Har mottot "Det är kul sålänge det nappar" och vill i framtiden jobba typ som dykledare eller något liknande har jag för mig.
Han kommer härifrån.

Erik: Fotbollsintresserad (Manchester United!) Sutarmetare ifrån Eksjötrakten i Småland. Har jobbat med att tagit bort braxen och annan vitfisk i vissa sjöar förut.

David: Gädda och Regnbåge står på hans meny. Fiskar även lite Öring emellanåt.
Kommer ifrån Näsum i Skåne.

Simon: Fotbollsintresserad Bajare som kommer ifrån Gnesta, Fiskar mest Gädda, Gös och Abborre.

Joel: Kommer ifrån Vänersborg, Fiskar Gädda, Hummer och Kräftor. Har för mig att han fiskar lite i havet också men är ej säker på det..

Filip: Havsöringsfiskare ifrån Trelleborg i Skåne, fiskar även endel Regnbåge men har börjat med gäddflugfiske och jag har lurat ut honom på lite Jerkbaitfiske efter gädda också. Tror jag kan omvända han från flugfisketräsket ;D.

Det var lite snabbfakta om mina klasskompisar, nu går vi in lite på vad vi håller på med här på skolan.
Häng med!

De första dagarna var vi ut för att lära känna varandra. Vi åkte ut på en ö och fiskade och kollade lite på insekter.
Efter dem dagarna var avklarade började skolan på riktigt och här kommer lite snabb fakta om vad vi håller på med.

Fiskevård: Vi har varit ute och krattat iordning lekplatser i Bräkneån med framgångsrika resultat. Det är nämligen fisk på varenda lekplats vi krattat! Sånt är kul att se!.
Vi har även tagit bort potentiella vandringshinder ur en liten bäck som mynnar ut i Ronnebyån där vi även såg en Havsöring stå och hämta igen sig från vandringen på ca två kilo.
Kartering av bottnen av en viss sträcka i Bräkneån har vi också gjort, det är precis som det låter, Kartläggning av bottnen. Då mäter man upp en sträcka och ritar vad som finns på bottnen och vid strandkanten på ett papper samt mäter vattenföringen, temperatur osv som skrivs upp och som man sedan går igenom och ser vad som saknas på te x en uppväxtplats eller lekplats för, i det här fallet Öringen. Sedan, om man får tillstånd så lägger man dit det som saknas.
Vi har en egen fiskodling och för att den ska hållas med rom som ska kläckas så måste vi fånga in lekfisk som ska kramas på mjölke och rom.
Och för att fånga dem har vi en Öringsfälla (se bild nedan) som skall vittjas varje dag. Det gör vi i små grupper. Filip, Leif och jag är i samma grupp.





Här krattar David, Simon och Filip en av lekplatserna i Bräkneån.

Vad sysslar vi mer med då? Jo, Vi har studerat hur kräftor lever och hur dem ser ut. jag har blandannat lärt mig att de optimala stenarna för kräftorna att söka skydd bland ska vara 11,6 cm i diameter.
Det finns folk som gjort studier på det, och det gäller samma för kräftorna i Sverige som i Nya Zeeland!
Och då är det inte Flodkräftor eller Signalkräftor i Nya Zeeland, utan det är någon annan art som jag ej kommer ihåg för tillfället.
Vi har även studerat insekter i Vattendrag samt i Östersjön, Provfiskat en sjö med nät, haft datorlektioner samt gått en elfiskeutbildning.

Mer om skolan kommer senare! Ha det bra så länge så hörs vi senare..! /Bulan

Kommentarer
Postat av: Elin

Ja fiske är ju mycket mer komplicerat än man tror som oinsatt... Tur att det finns så många entusiaster!

2009-11-02 @ 08:33:24
URL: http://kiwielin.blogspot.com
Postat av: Ove (jaffa)

Härligt att läsa vad som sker där nere i Bräkne. Ser fram emot uppdateringar lite mer frekvent nu , en i veckan typ ;D. Tycker det är jättekul att läsa den.

Ove

2009-11-02 @ 13:48:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0